1/5

Brockencote Leisure Spa Facility
SEE ALL DESIGN CONCEPTS
+
 

CLIENT
The Eden Hotel Collection

LOCATION
Brockencote Hall, Chaddesley Corbett

BUILDING AREA
Approx 1800sqm Gross Internal Area

 

The scheme seeks to provide new leisure  and spa facilities which will compliment the existing services provided by Brockencote Hall Hotel and which will be able to offer spa and treatment room facilities and a dedicated function room for weddings and functions accommodating 150 or so guests.

The lower ground floor comprises of some 448 sq.m of gross internal area in which to accommodate the spa facilities to include toilets, male and female changing facilities, a gym and pool area with also an additional external pool terrace and vitality pool, all at the lower ground floor level to enhance Brockencote leisure.

The ground floor provides accommodation of some 826 sq.m of gross internal area which would accommodate the staff facilities, including kitchen, staff room, furniture store, toilets and plant room, together with the main function suite and bar facilities, cloakroom, office, and male and female toilets. The ground floor would also include the main entrance foyer reception in two distinct elements, serving both the spa facility and the function room.

The first floor accommodation housed within the roof space accounts for some 515 sq.m gross internal area which is to accommodate the spa treatment rooms, relaxation areas, external roof terrace and associated accommodation such as toilets, store and office, served by a dedicated staircase and lift.  There is also provision within the first floor area to accommodate future staff accommodation.

Approach & Methodology


The proposals were carefully designed to compliment the existing Brockencote Hall whilst remaining subservient to the principle existing building. Floor to ceiling heights, roof pitches, proportions and scaling were carefully considered. The material selection was given due consideration bearing in mind the materials used on the Brockencote Hall, with the proposal to match in size, detail and material as closely as possible to the original building. Smooth through coloured render to the walls generally with dummy stone joints to match the existing above a cast stone plinth. It was proposed to use cast stone quoins to match existing with dressed stone walling to form balustrading to the lower terraced area and cast stone cills to the windows to form the pediment again to match as closely to that used in the existing building. Sliding sash timber windows were proposed to all the principle

+
+
+
Prev Next
RELATED CONTENT